Direktlänk till inlägg 19 maj 2010

Stolar som fått veta var de kommer ifrån & inköpsresa

Av wanjasvarjehanda - 19 maj 2010 05:07

Ibland spelar det ingen roll hur många timmar, dagar & veckor jag ägnar åt att söka information om en möbel, jag hittar helt enkelt inga pålitliga källor.

Att enbart gå på vad andra påstår att ett föremål kommer från är förkastligt då det florerar så otroligt många felaktiga uppgifter - ta t.ex kopparlamporna som var och varannan säljare hävdar att Hans-Agne Jakobsson formgivit men som enligt nya uppgifter är från Coronel Electro i Danmark, eller glasbordet som under många år påståtts vara ritat av Wikkelsö men som enligt kataloger från både Nilssons i Lammhult och Mio har Fredrik Schriever-Abeln som upphovsman. Här handlar det minsann inte om att butiksägarna tagit sig tid att söka sanningen utan det är designintresserade forummedlemmar på bl.a Retroforum som ser det som sitt kall! Underbart tycker jag, mindre populärt hos dem som vill behålla en prisnivå som endast kan försvaras med kända formgivares namn.


Häromdagen fick jag ett mail från Miriam som har Retroforum, hon hade sett stolar som var likadana som dessa men med etikett!

    


Detta blev jag givetvis jätteglad för! Jag har letat mycket men när jag hittat likadana stolar på bild så har det inte funnits några uppgifter om tillverkare - däremot så har jag sett att flera sökt info om dem. Det enda jag visste var att just mina stolar införskaffades av den förra ägaren i början av 60-talet tillsammans med ett matbord från Rosendahls Möbler i Rottne.Stolarna är tillverkade av Aktiebolaget Gottfrid Karlsson & Söner Stolfabrik i Diö och Miriam skickade bild på etiketten - jag vågar dock inte lägga ut den utan att fråga henne först om det är ok :)


Ett annat trevligt meddelande fick jag förra veckan av Lars-Åke på Ateljé Möbelkonst i Tranås. Han hade fått syn på denna stol som vi har 8 stycken av i vår butik (dålig bild, tyvärr):

  


Lars-Åke skriver att denna stol tillverkades av Westbergs Möbler i Tranås och heter Bangkock (sic!) samt att den finns även som karmstol (vilket Lars-Åke är på jakt efter, så hojta om du har ett par!). Han skriver vidare att Wigéns Päls & Konfektionsindustri lät bygga ett stort hus 1954, "Wigénshuset", där dessa stolar fanns i matsalen som rymde c:a 100 matgäster. Westbergs skall ha tillverkat det mesta av inredningen i huset, vem som ritat just dessa stolar är dock oklart. Ateljé Möbelkonst huserar i just Wigénshuset och det är ju inte utan att jag blir sugen på att åka på studiebesök :) Tack, L-Å, för informationen, och det var också kul att höra att Westbergs tillverkade inredningen till konditoriet i Kungstornet! Jag har inte varit där¨på ett antal år, men jag hoppas verkligen att de behållit möblerna.


Hoppla, nu är klockan plötsligt morgon!

På torsdag åker vi neråt landet på inköpsresa så butiken är stängd på fredag och lördag. När vi kommer tillbaka så har vi en hel del fina möbler med oss - många av dem lär jag få sitta och leta info om när vi kommer hem.

Är du en ängel och dessutom köpsugen får du gärna komma till butiken idag och inhandla någon av de möbler vi har inne - vi har redan platsbrist och det lär liksom inte bli mer spatiöst när vi kommer med ett nytt lass möbler på lördag :)


Vi ses när vi skrivs eller hörs!

/W


P.S Det fina toilettebordet hämtades igår av sin nya ägare, undrar om jag någonsin hittar mer info om det? D.S 
ANNONS
 
Wanja

Wanja

19 maj 2010 06:20

Läste just meilet från L-Å igen och kom att tänka på en sak: Stolarna benämndes Bangkock på ritningarna till Wigénshuset, men kanske var det bara en anvisning om att de skulle utföras i bangkokteak?

http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wanjasvarjehanda - 2 juli 2015 08:49

Detta inlägg handlar inte det minsta om några fina möbler, felattribueringar eller knasiga auktionshus, däremot om vilseledande marknadsföring.Idag är jag riktigt arg och besviken.Jag har aldrig haft glasögon men har känt att jag borde skaffa det då ...

Av wanjasvarjehanda - 26 maj 2015 04:02

Detta är en text om saker som jag önskar att alla retro- och antikintresserade funderade på en liten stund, jag skulle uppskatta om du ville ta dig tid att läsa. När vi startade vår verksamhet och öppnade retrobutik i början på 2007 blev jag snabbt...

Av wanjasvarjehanda - 18 mars 2015 15:09

Servisen Lorry från Reijmyre känner många igen, åtminstone vinglasen och starkvinglasen. Det har spekulerats mycket om vem som ritade Lorry: Många hävdar att serien är av Jonny Mattsson, som dock inte kom till bruket förrän 1956 medan Lorry finns m...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:57

Detta inlägg handlar om en klädhängare som allt oftare påstås vara designad av Osvaldo Borsani, Tecno 1961. This blog post about the coat hanger often sold as "Sputnik" by Osvaldo Borsani 1961 is also available in English.   Ibland tar det tid ...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:14

This blog post is about a revolving coat hook/hanger often sold as Sputnik designed by Osvaldo Borsani and manufactured by Tecno. Usually my blog posts are in Swedish but in this case I chose to write it in English too as I think the information is r...

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Wanjas Varjehanda med Blogkeen
Följ Wanjas Varjehanda med Bloglovin'

Gästa boken!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se