Direktlänk till inlägg 30 september 2010

Carl Gustaf Hiort af Ornäs - En doldis bland finska formgivare

Av wanjasvarjehanda - 30 september 2010 14:53

Ibland dyker jag på objekt som jag bara måste ta reda på mer om. I detta fall handlar det om en formgivare som är allt annat än lätt att hitta information om på nätet.


I juli 2009 gjordes inlägg i två av antik/retroforumen på nätet angående en soffa och fåtölj:

http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?s=43b8b978a2cd6a2b7840c713749c3ffa&t=17752

http://www.retroforum.se/index.php/topic,2719.0.html

Det märkliga var att ingen tycktes veta något om dem, det gjorde givetvis att min nyfikenhet blev än större :) Designen är god och i klass med andra mer välkända möbler från samma tid (sent 1950-tal).

Efterforskningarna föll i glömska hos mig tills alldeles nyligen, när vi köpte in just en sådan soffa och fåtölj med renoveringsbehov (behöver nytt skumgummi).  


I soffans rygg finns läderband:


Jag gjorde diverse sökningar och hittade till slut uppgifter om att de skulle vara formgivna av en Hiort af Ornäs. Vem detta var förtäljde dock inte historien. På bloggen Design of the century finns en karikatyr föreställande denne formgivare samt några samtida: Olavi Hänninen, Antti Nurmesniemi, Ilmari Tapiovaara och Olof Ottelin.

http://designofthecentury.blogspot.com/2009/01/awesome-image-of-day-6-caricature-of.html


Efter ytterligare sökande hittade jag en blogg skriven av en annan Hiort af Ornäs, där blogginnehavaren nämnde en släkting som var formgivare, nämligen Carl Gustaf. Finemang, tänkte jag, nu när jag har hela namnet måste det ju gå lätt att hitta uppgifter :) Så var inte fallet: En filmskådis fanns det info om, men ingen designer. Det blev till att leta reda på Carl Gustafs släktingar!


Av dessa har jag nu fått lite information och bilder:

Arkitekt Carl Gustaf Hiort af Ornäs - även kallad Nalle - hade tillsammans med sin bror en möbelfabrik i Helsingfors vid namn Puunveisto Oy. Hans möbler såldes via Nupponen i Finland (som bl.a är kända för möbler av Olavi Hänninen) och Gösta Westerbergs Möbler i Stockholm. Det var alltså på sitt eget möbelsnickeri han tillverkade de möbler som han själv formgivit.


En av bilderna jag fått av hans släktingar föreställer ett sybord som Nalle gjorde åt sin mor på 40-talet:

  

Under bordsskivan finns en roterbar insats med fack.
Vad som inte syns på bilden är att skivan har intarsiainläggningar i form av diskreta blommor.


Vidare en bild på en likadan fåtölj som ovan samt ett soffbord:

  


Denna randiga soffa gjorde Nalle på 40-talet:  


Han ska ha varit med på utställningen Undicesima Triennale di Milano 1957 , där även t.ex. Gio Ponti, Stig Lindberg, Charles Eames, Ettore Sottsass, Sven Palmquist, Sigurd Persson, Nils Landberg, Vicke Lindstrand, Arne Jacobsen, Finn Juhl, Timo Sarpaneva, Kay Bojesen, Franco Albini och Achille Castiglioni fanns representerade. Den mässan hade jag allt velat vara på! Jag är i full färd med att få uppgiften bekräftad och kommer att lägga in mer info om detta.


Ytterligare en fåtölj som Nalle ritade och tillverkade på 40-50-talet:

  

I bakgrunden syns en fåtölj som släktingarna är osäkra på huruvida Nalle gjort eller inte, den kom med när hans syster flyttade till Sverige:

  

Även denna fåtölj är osäkert vem som ritat:

  


Carl Gustaf bodde länge i Esbo men tillbringade sina sista år i Spanien.

Jag hoppas snart kunna återkomma med fler uppgifter om Nalle och hans formgivning, bland annat så har jag mailat Gösta Westerbergs Möbler för att se om de har något i sina arkiv.


Vet du något om Nalle eller har du kanske någon möbel som han har ritat? Kontakta mig gärna! Jag vill ha reda så mycket som möjligt om Nalles formgivning då det inte tycks finnas någon information alls.

Så snart jag fått reda på något nytt kommer jag att uppdatera detta inlägg.

Till dess, tack till Mikael, Petra och Kim som gett mig det lilla jag vet :) Ser ni något här som jag har missuppfattat utifrån de uppgifter ni lämnat så hör av er!

 
ANNONS
 
form55

form55

15 oktober 2010 22:12

Finemang Wanja! Det kanske kan bli en artikel i en antiktidning så småningom?

http://jjform55.blogspot.com

wanjasvarjehanda

15 oktober 2010 22:23

:) Vi får väl se hur mycket uppgifter jag lyckas luska fram!

 
Ingen bild

origami

22 oktober 2010 18:55

Jag viste inte att jag hade en fåtölj av Hiort af Ornäs innan jag tittade Bukowskis (Stockholm) auctionskatalog för deras nästa auction i October. Jag köpte fåtöljen tio år sedan från Fida i Esbo. AB Gösta Westerberg har produktkatalog åtminstone för året 1957 då min vackra och eleganta fåtölj är ritad. Och den är bekväm också!

wanjasvarjehanda

22 oktober 2010 23:08

Vad kul :D Jag har en känsla av att det kommer att dyka upp fler föremål av Gustaf HafO nu när auktionshusen börjat få upp ögonen för honom. Visst är det märkligt att han är så pass okänd i jämförelse med samtida formgivare?

 
Ingen bild

Mikael Hiort af Ornäs

13 september 2011 01:28

Hej,

Vad roligt att få se de där möblerna igen, särskilt de från mormors vardagsrum. Jag minns hur det doftade där och hur det kändes att som helt liten sitta i den djupa, grönrutiga soffan/sängen. Och vad roligt att Nalle har fått en egen liten vrå på Internet. Tack för det.

Med vänliga hälsningar,

Mikael Hiort af Ornäs

wanjasvarjehanda

27 oktober 2011 19:52

Hej, Mikael!

Ledsen för sent svar, jag har inte fått något meddelande om att jag fått nya kommentarer!
Jag är själv oerhört glad för bilderna jag fick av dina släktingar och jag skulle gärna vilja se mer av Nalles arbete :)
Jag hoppas snart kunna återkomma i ämnet!

 
Ingen bild

Jan von Plato

26 januari 2012 19:58

Nalle Hjort var inredningsarkitekt och granne till vår familj. Han var innehavare till Puunveisto (ungef. trä-slöjd på finska) som hade kontor på Drumsö, en del av Helsingfors. Han hade själv ritat sitt hus, det vackraste exemplet på en villa i utopi-staden Hagalund invid Helsingfors. Rolf Mesterton var en som tillverkade hans möbler. Frun hade fått den kända möbelaffären Nupponen i arv. I vårt hus, mittemot Nalles, fanns flera av hans möbler, en del har jag fortfarande då jag flyttade tillbaka till mitt föräldrahem en fem år sedan. Kan sända bilder om det intresserar, samt berätta många historier, som nu ett barn minns, om Nalle.

wanjasvarjehanda

30 januari 2012 05:24

Hej, Jan!

Vad kul! Jag hade med mig en soffa och tre fåtöljer till Retromässan i november efter tt jag flätat om ryggen på 2 av fåtöljerna med nya läderremmar. De såldes och köparen kommer troligtvis sälja dem på Antikmässan i Älvsjö nu i februari.
det vore jättekul om du ville skicka lite bilder och berätta lite! Du kan väl höra av dig till mig på info(a)wanjasvardagsrum.se

Hoppas vi hörs snart :)

 
Ingen bild

Leena B

6 juni 2012 13:19

Hej jag köpte just en 2-sits soffa av honom (en 3-sits finns kvar) från Tomorrow´s Antique (vid Fredrikstorg). Kiva att veta lite mera av honom!
Leena

 
Ingen bild

Harriet Eklöf

17 oktober 2015 18:13

Roligt att min pappas möbler uppmärksammas. Med vänliga hälsningar, Harriet Eklöf, född Hiort af Ornäs

wanjasvarjehanda

27 januari 2016 14:14

Hej, Harriet!
Jag har inte sett din kommentar förrän nu.
Numera händer det allt oftare att din fars namn dyker upp i auktionssammanhang, jag hoppas att han verkligen gjort alla de möbler som säljs som hans idag och att hans namn sprids. Det känns viktigt att uppgifterna finns kvar även i framtiden och jag är därför jätteglad för den hjälp jag fått av er släkt =)
Är det så att du har bilder på andra möbler han gjort så får du väldigt gärna maila mig.
Tack för din kommentar!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wanjasvarjehanda - 2 juli 2015 08:49

Detta inlägg handlar inte det minsta om några fina möbler, felattribueringar eller knasiga auktionshus, däremot om vilseledande marknadsföring.Idag är jag riktigt arg och besviken.Jag har aldrig haft glasögon men har känt att jag borde skaffa det då ...

Av wanjasvarjehanda - 26 maj 2015 04:02

Detta är en text om saker som jag önskar att alla retro- och antikintresserade funderade på en liten stund, jag skulle uppskatta om du ville ta dig tid att läsa. När vi startade vår verksamhet och öppnade retrobutik i början på 2007 blev jag snabbt...

Av wanjasvarjehanda - 18 mars 2015 15:09

Servisen Lorry från Reijmyre känner många igen, åtminstone vinglasen och starkvinglasen. Det har spekulerats mycket om vem som ritade Lorry: Många hävdar att serien är av Jonny Mattsson, som dock inte kom till bruket förrän 1956 medan Lorry finns m...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:57

Detta inlägg handlar om en klädhängare som allt oftare påstås vara designad av Osvaldo Borsani, Tecno 1961. This blog post about the coat hanger often sold as "Sputnik" by Osvaldo Borsani 1961 is also available in English.   Ibland tar det tid ...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:14

This blog post is about a revolving coat hook/hanger often sold as Sputnik designed by Osvaldo Borsani and manufactured by Tecno. Usually my blog posts are in Swedish but in this case I chose to write it in English too as I think the information is r...

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Wanjas Varjehanda med Blogkeen
Följ Wanjas Varjehanda med Bloglovin'

Gästa boken!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se