Direktlänk till inlägg 23 februari 2012

När vedertagna uppgifter blir tveksamma - Viggo Boesen & Magnus Olsen

Av wanjasvarjehanda - 23 februari 2012 20:30

Alla som är intresserade av design vet att en formgivares namn avgör prisbilden.

Faran är när prisbilden baseras på en felaktig attribuering, något som är väldigt vanligt idag när alla sitter och letar information på nätet.

Det kan räcka med att ett enda auktionshus eller en enda handlare skrivit felaktiga uppgifter så börjar spridningen och en av de största kanalerna för denna desinformation är Tradera.


Ta t.ex takkronorna med Swarovskikristallpärlor som hos många auktionsfirmor både i Sverige och utomlands sägs vara från Lobmeyr men som i själva verket är formgivna av Emil Stejnar för Ohne Pause Espresso 1955 och tillverkade av Rupert Nikoll:

   

http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2011/01/14/4366477-lampor-fran-lobmeyr-eller-nikoll-uppdatering/

Lampan tillhör en serie med namnet Pyra och finns i olika storlekar. När det gäller just denna så brukar priset vara ungefär detsamma oavsett om det står Lobmeyr eller Nikoll i auktionsbeskrivningen.


Värre är det med glasbordet där rätt uppgifter om formgivare kom fram så sent som 2008:


Bordet har tidigare sålts som dansk design av Illum Wikkelsø hos såväl auktionsfirmor och handlare och priset låg på 7 000-14 000 kr. Enstaka uppgifter fanns dock om att det skulle vara tillverkat av Örebro Glasfabrik men detta kunde inte bekräftas. 

Björn på Form Design Scandinavia hittade sedan uppgifter om bordets formgivare i en gammal katalog från Nilssons Möbler i Lammhult, du kan läsa mer om det på Retroforum, där även katalogbilden finns upplagd: http://www.retroforum.se/index.php?topic=387.0Bordets formgivare heter Fredrik Schriever-Abeln och det var mycket riktigt Örebro Glas som stod för tillverkningen. Uppgifterna är bekräftade av både formgivarens släktingar och tidigare anställda på Örebro Glas.


Men då så, tänker du, då är det väl hans namn som antikhandlarna skriver numera?

Nix, så enkelt är det inte. Ett okänt namn gör att man inte kan ta lika mycket betalt så vissa av handlarna fortsätter att hävda att det är Wikkelsö och blir inte det minsta glada om man försöker få dem att ändra sig. De fortsätter glatt att ta upp till 14 000 kr för Wikkelsö-bordet som inte är av Wikkelsö medan vi andra tar 3 500-4 000 kr för ett bord av Fredrik Schriever-Abeln.


Sen har vi kopparlamporna som många handlare och Traderasäljare envist fortsätter att hävda är designade av Hans-Agne Jakobsson men som faktiskt är tillverkade av det danska företaget Coronell Elektro A/S och ritade av Werner Schou, dem skrev jag om här:

http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2010/09/21/3609678-kopparlamporna-som-saljs-som-hans-agne-jakobsson/

Att vi är flera bloggare som har lagt upp bilder från kataloger och tidskrifter hjälper alltså inte här heller. Precis som att väldigt många hävdar att Hans-Agne Jakobsson gjort alla lampor med böjbara armar stämplade AJH Pat och en siffra. Att dessa lampor dessutom är märkta med andra tillverkarnamn tycks inte bekomma dem och försöker man sprida informationen om att AJH bara var ett företag som tillverkade armaturdelar såsom de böjbara armarna så får man på moppo. Jag har tyvärr inte lyckats få fram info om företaget men när det väl kommer så hamnar det här!

Lustigt också hur man kan få AJH till Hans-Agne Jakobsson men den fantasin finns det uppenbarligen ganska många som besitter! En säljare jag var i kontakt med angående just detta hävdade till och med att Hans-Agnes små mässingsljusstakar är stämplade AJH. Konstigt nog så ville han inte visa någon bild på en ljusstake med den stämpeln.


Sen ska man kanske tänka på också att alla de lampor som är märkta "Hans-Agne Jakobsson, Markaryd" inte nödvändigtvis är formgivna av honom bara för att de är tillverkade av hans företag.


Nåväl, det finns mängder med liknande felattribueringar. Det jag är nyfiken på idag är en fåtölj, nämligen denna:

Easy chair by Viggo Boesen at Decopedia

http://www.deconet.com/decopedia/object/265406/Easy_chair_by_Viggo_BoesenUppgifterna är få om denna fåtölj men den har länge attribuerats till Viggo Boesen och den finns även som gungstol. Förvånad blev jag därför när jag för en tid sedan såg att Lauritz skrev att den var formgiven av arkitekt Martin Olsen 1952-53 och tillverkad av Vik & Blindheim, Sykkylven, Norge (som köptes upp av Ekornes). När jag letade runt lite så såg jag att en annan bloggare kastat den uppgiften i sjön p.g.a att Magnus Olsen var dansk och tillverkaren som anges norsk men det är inte samma person som avses.


Nu verkar det som att flera auktionshus går på den uppgiften och det skulle vara spännande att se var den kommer ifrån och om detta kommer att påverka prisnivån. Det synes mig dock märkligt att samma auktionshus, alltså Lauritz, inte är konsekventa i sin attribuering: Igår såldes en soffa i samma serie till det skyhöga priset 56 000 kr, trots ett uselt skick och med ett nytt bakben som inte ens liknar originalbenet.


Frågan är nu, hade budgivningen nått lika högt om det istället stått Magnus Olsen?

Är det i detta fall viktigare med form än formgivare och kommer vi någonsin få se en katalog eller ett produktblad som bekräftar vem som ritat dessa möbler?


Nya uppgifter!
13 juni 2013 skrev Bruun Rasmussen en artikel där stolen fått en helt annan formgivare, nämligen Philip Arctander. Deras efterforskningar verkar grundliga och uppgiften styrks med tidningsannonser från slutet av 40-talet. Läs mer här:

http://www.bruun-rasmussen.dk/vfs/news/130613-2.html?lang=en

 
ANNONS
 
form55

form55

23 februari 2012 21:16

Bra med upplysning om detta som är så vanligt och spritt! Och fler exempel finns, t ex det svagt böjda bordet som tillskrivs Johannes Andersen. Att sprida sanningen är inte lätt och inte populärt. Keep up the good work!

http://jjform55.blogspot.com

wanjasvarjehanda

23 februari 2012 21:20

Ja, vi får som sagt hjälpas åt att sprida ljus över allt dunkelt där ute ;)
Men, jag blir osäker på vilket bord du menar, är det det bananformade från Trensum?

 
Ingen bild

Katrin

2 mars 2012 17:54

Heja Wanja! Hoppas att fler bloggare skriver om detta fenomen!

 
Ingen bild

Empes

13 augusti 2012 02:49

Hej Wanja, har du sett det här: http://thedesignaddict.blogspot.se/2011/09/danish-mystery-chair-viggo-boesen-nope.html /

Bloggen är skriven i september 2011 och hänvisar till en annons som där ett exemplar av aktuell stol såldes. Stolen hade märkning - den första stol med märkning som "bloggaren" sett - där står namnet på tillverkaren - Vik & Blindheim, Sykkylven, Norge. Annonsen fanns ute 23 augusti 2011. Kanske var det den här annonsen som fick Lauritz att (med tanke på den inkonsekvens du pekade på - åtminstone ibland:-) ändra tillverkare till Vik & Blindheim där under hösten 2011. Men vad kom det sig att de ändrade från Viggo Boesen till arkitekt Martin Olsen? Det framgår inte av bloggarens text eller stolens märkning i annonsen. Hur kom denne Martin Olsen in i bilden? Kanske har de haft kontakt med Ekornes för mer information.

 
Ingen bild

Roger

15 oktober 2014 20:38

Illum Wikkelsø kontra Fredrik Schriever-Abeln, slående är att borden som kommer från Örebro glasbruk har kantiga hörn på glasskivan medans det som jag har har rundade hörn, obs detta är orginalskivan, nån förklaring?

wanjasvarjehanda

29 december 2014 18:44

Hej, Roger!
Ledsen för sent svar, jag har inte sett din kommentar förrän nu =)
Jag vet inte hur det kommer sig att din bordsskiva har rundade hörn, vissa påstår att borden under en tid tillverkades i Tyskland och det skulle i så fall kunna vara en förklaring men jag har inte sett några säkra uppgifter om att det stämmer. Annars kan ju skivan ha bytts ut någon gång under årens lopp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av wanjasvarjehanda - 2 juli 2015 08:49

Detta inlägg handlar inte det minsta om några fina möbler, felattribueringar eller knasiga auktionshus, däremot om vilseledande marknadsföring.Idag är jag riktigt arg och besviken.Jag har aldrig haft glasögon men har känt att jag borde skaffa det då ...

Av wanjasvarjehanda - 26 maj 2015 04:02

Detta är en text om saker som jag önskar att alla retro- och antikintresserade funderade på en liten stund, jag skulle uppskatta om du ville ta dig tid att läsa. När vi startade vår verksamhet och öppnade retrobutik i början på 2007 blev jag snabbt...

Av wanjasvarjehanda - 18 mars 2015 15:09

Servisen Lorry från Reijmyre känner många igen, åtminstone vinglasen och starkvinglasen. Det har spekulerats mycket om vem som ritade Lorry: Många hävdar att serien är av Jonny Mattsson, som dock inte kom till bruket förrän 1956 medan Lorry finns m...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:57

Detta inlägg handlar om en klädhängare som allt oftare påstås vara designad av Osvaldo Borsani, Tecno 1961. This blog post about the coat hanger often sold as "Sputnik" by Osvaldo Borsani 1961 is also available in English.   Ibland tar det tid ...

Av wanjasvarjehanda - 23 september 2014 22:14

This blog post is about a revolving coat hook/hanger often sold as Sputnik designed by Osvaldo Borsani and manufactured by Tecno. Usually my blog posts are in Swedish but in this case I chose to write it in English too as I think the information is r...

Presentation


Här snackar vi möbler & annat från 50-talet, 60-talet & 70-talet. Har du en pryl du vill veta mer om? Maila så sätter vi igång sökandet :)

Fråga mig

10 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Sök i bloggen

Sevärt, lusläst & lustigt

Barnebys Blogglista

Not Swedish?

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Wanjas Varjehanda med Blogkeen
Följ Wanjas Varjehanda med Bloglovin'

Gästa boken!


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se